Luister nou eens!

Voor veel ouders herkenbaar: het is tijd om te gaan eten. Je roept “we gaan aan tafel”, maar wie er ook komt, de kinderen in ieder geval niet. Je roept dan gefrustreerd: “Jullie luisteren ook nooit!” En wat je eigenlijk wilt zeggen is dat je kinderen niet gehoorzamen.

Voordat ik wat suggesties geef hoe je kind beter leert luisteren, is het goed om stil te staan bij waarom kinderen niet luisteren. Daar zijn een aantal redenen voor aan te voeren:

Verkeerde timing

Zoals in bovenstaand voorbeeld: je kind gaat volledig op in zijn spel of tv-programma en hoort simpelweg niet dat jij roept dat jullie gaan eten. 

Teveel eisen

Zeker voor jonge kinderen is het lastig om je instructies goed te horen en te onthouden.  Als je dan in één zin meerdere dingen zegt of verbiedt, kan je kind je niet meer volgen. “We gaan eten, doe de tv uit en was je handen”. Voor kinderen is dat te veel van het goede. 

Luisterafstand

Ook de afstand tussen jou en je kind speelt een rol. Houd rekening met de luisterafstand van je kind. Bij een tweejarig kind is de luisterafstand ongeveer 2 meter en pas na het 5e jaar kunnen kinderen over een wat grotere afstand luisteren. Roepen vanuit de keuken als je kind in de kamer is, werkt dus niet, meestal ook niet bij oudere kinderen. Het is dan geen onwil of bewust niet willen luisteren. De boodschap bereikt hen eenvoudigweg niet. 

Onduidelijke instructies

Je instructie als een vraag formuleren: “Wil je je speelgoed gaan opruimen, we gaan zo eten?” Wanneer je een kind de keuze laat, moet je niet gek opkijken als je kind “Nee, nu niet!” als antwoord geeft. 

Te veel waarschuwen

Je waarschuwt 1 keer, 2 keer, 3 keer, misschien nog veel vaker. Je wordt steeds bozer, omdat je kind niet luistert. Je gaat je stem verheffen en dreigen met straf. “Als je nu niet luistert, dan zet ik je voor straf op je kamer.” Je kind denkt nu oei die toon klinkt als menens laat ik maar doen wat er gevraagd wordt of zoals mijn dochter die vooral gespitst was op wat na het woordje dan kwam. Als het dreigement niet erg genoeg was in haar oren, dan deed ze gewoon niet wat ik van haar wilde. Kinderen leren zo dat ze pas hoeven te luisteren als de stem van hun ouder boos genoeg klinkt.  Of dat je pas hoeft te luisteren als de straf maar erg genoeg is. 

4 Tips voor beter luisteren

  1. Om te kunnen luisteren is het belangrijk dat je pas iets van je kind vraagt als je ook echt de aandacht van je kind hebt.  Dus je verzoek doen op het goede moment, bijvoorbeeld: “Als het tv-programma is afgelopen, moet je in bad”, in plaats van tijdens het favoriete programma van je kind te eisen dat de tv uit gaat. Of als je wilt gaan eten, je kind een kwartier van te voren zeggen dat jullie gaan eten. 
  2. Zorg dat je de aandacht van je kind hebt door naar je kind toe te gaan, hem bij zijn naam noemen . Of raak hem even aan. Dan zeg je duidelijk wat je van hem verwacht wat hij moet doen. ‘Kom aan tafel’ is duidelijker dan ‘Het eten is klaar’. Instructies stel je ook niet als vraag. De vraag ‘Wil je aan tafel komen?’ geeft je kind de kans om nee te zeggen. Als je wilt dat je kind ergens mee ophoudt, is het belangrijk om een alternatief te geven. Bijvoorbeeld: “Stop met op de bank te springen, je mag buiten op de trampoline springen”. 
  3. Hierbij is het de toon die de muziek maakt: een rustige maar vastberaden stem en houding ondersteunen je instructie. Geef je kind tijd (ongeveer 5 seconden) om mee te werken. Geef de instructie dan nog een keer. Probeer daar duidelijk en consequent in te zijn. Twee keer waarschuwen is genoeg, daarna volgt er een consequentie. Pak bijvoorbeeld het speelgoed af waar je kind op dat moment mee speelt of zet de televisie uit. Dit hoeft niet uren te duren. Vaak is 10 minuten lang genoeg en geef je daarna je kind de kans om wel te luisteren. 
  4. Vergeet het complimentje niet als hij de instructie opvolgt.
Waarom Anke?

Geen wachtlijst
Géén dossiervorming(!)
Ook in de avonduren
Ook bij jou of jullie thuis
Geen reiskosten (regio Amersfoort)