Druk zijn is niet cool...
Herkenbaar?: "Tjonge wat een drukke dag was dit", zucht je wanneer je 's avonds moe in je bed stapt. Het begon al vroeg in de ochtend toen zoonlief om zeven uur in je bed sprong. Half wakker check je je laatste appjes, Facebook en je mail. Snel douchen, aankleden en het ontbijt klaarmaken. Ondertussen heb je ruzie met je dochter die het vertikt om de kleding aan te trekken die je de vorige avond hebt neergelegd. Net op tijd lever je je kinderen af op school en haast je je naar je werk. Daar wacht je een indrukwekkende hoeveelheid mails en een ellelange to-do-lijst. ... En wanneer je vriendin aan de telefoon informeert hoe het met je gaat, zucht je DRUK.
Zuchten over hoe druk het is vinden we stiekem wel lekker. We benadrukken ermee hoe ambitieus en belangrijk we zijn. Totaal oninteressant, schrijft de Britse psycholoog Tony Crabbe: drukte is onvermogen om keuzes te maken. Vraag aan iemand hoe het gaat, en de kans is groot dat het antwoord „druk“ luidt. Tony Crabbe wil dat woord uit ons vocabulaire schrappen. Wie klakkeloos zegt „druk” te zijn, heeft wat hem betreft te weinig over zijn leven en zijn werk nagedacht.
In zijn boek Nooit meer te druk, pleit de psycholoog voor een nieuwe omgang met de overweldigende hoeveelheid informatie en activiteiten in het dagelijks leven. Alles doen en bijhouden lukt allang niet meer; het is noodzakelijk om keuzes te maken. Als het aan hem ligt, wordt het D-woord iets om je voor te schamen. Volgens hem is het een illusie dat we alles voor elkaar krijgen door efficiënter te gaan werken. „Time management is gebaseerd op de gedachte dat je alles kunt doen zolang je maar een slimme planning hebt. Het maakt niet alleen neurotisch om alles tot op de seconde te plannen; de veronderstelling dat alles af komt, klopt ook niet meer. We zullen voor onszelf veel specifieker moeten formuleren wat we wel doen en wat we daardoor dus niet meer kunnen doen. Dat zijn harde keuzes. Dat zal je voor jezelf moeten uitzoeken. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je door een hersenloze drukte wordt opgezogen.”
Door timemanagement, denken we dat we kunnen multitasken, vele vriendschappen kunnen onderhouden, we raken uitgeput en we zijn niet tevreden over hoe we ons leven inrichten. Crabbe geeft in zijn boek tips om de drukte waarin we ons onophoudelijk verkeren achter ons te laten. Het startpunt is het maken van keuzes, omdat we simpelweg niet alles kunnen doen. Dus geeft hij het advies om bewust sommige dingen te doen, en vooral om andere dingen te laten.
- “Wat wil ik echt, waar het mijn werk en mijn privéleven betreft (wees duidelijk en precies).
- “Wat wil ik opgeven ten gunste van de dingen die het allerbelangrijkste voor mij zijn?”
Nog een paar tips voor drukke ouders:
- Beheer je grenzen. Bepaal voor jezelf wat echt belangrijk is. Wat wil je opgeven ten gunste van de dingen die het allerbelangrijkste voor je zijn?
- Verdeel minder vaak je aandacht. Multitasken werkt niet. De enige manier om optimaal te presteren is om je aandacht op één ding tegelijk te richten. Als je op je werk efficiënter met je tijd en energie omgaat heb je meer energie voor je kinderen.
- Phub je familie niet. Phubbing houdt in dat je tijdens een gesprek telkens op je telefoon kijkt. Au herkenbaar: gisteren nog ging ik direct op mijn telefoon kijken toen ik het bekende Whatsapp pingeltje hoorde, terwijl mijn dochter mij net een verhaal vertelde. She was not amused.
- Als we het te druk hebben, is de kans kleiner dat we iets doen voor een ander. Volgens Crabbe maakt drukte ons egoïstischer en egocentrischer. Even eerlijk: hoeveel keer per week zeg je “Even wachten” als je kind om aandacht vraagt? En wat zeg je dan eigenlijk tegen je kind? Wat ik aan het doen ben is belangrijk, wat jij doet/wil vragen/zeggen doet er minder toe.
- Het gaat om de kwaliteit van de dingen die je doet. Wat betekent voor jou druk zijn? Voor mij is dat veel dingen doen op een dag met een gehaast gevoel en aan het einde van de dag bedenken dat lang niet alles op mijn to-do lijst is afgevinkt. Crabbe: “het tegenovergestelde van druk is niet chillen op het strand, maar je aandacht besteden aan mensen en dingen die ertoe doen. Als we onze aandacht verdelen over 1000 dingen, gaat niets goed.
- Focus liever op aandachtmanagement dan tijdmanagement.