Hoe voorkom ik overgewicht bij mijn kind?
Overgewicht bij kinderen staat volop in de belangstelling. Wie er zelf al mee te maken heeft gehad, weet hoe vervelend overgewicht kan zijn. Gelukkig heb je als ouder alle mogelijkheden om ervoor te zorgen dat kans op overgewicht bij je kind beperkt blijft. Je zult er wel wat voor moeten doen, maar hiervoor geldt: een goed begin is het halve werk!
- Stel een aantal regels op ten aanzien van eten en bewegen. Hou de regels concreet en overzichtelijk. Beter twee duidelijk omschreven regels die ook echt nageleefd worden, dan veel vage regels die iedereen na een week al weer vergeten is. Bijvoorbeeld bepaal de vaste snoepmomenten op een dag, maar ook door de week heen: frisdrank, chips alleen in het weekend.
- Zorg voor gezonde tussendoortjes en geef je kind water als hij dorst heeft. Beperk frisdrank, limonade of vruchtensap zoveel mogelijk, liefst alleen in het weekend of op speciale momenten zoals een verjaardag.
- Leer je kind omgaan met verleidingen. Bij jonge kinderen bepaal jij als ouder wat ze eten. Maar naarmate kinderen ouder worden, bepalen ze zelf meer wat er naast de maaltijden gegeten wordt. Zo stromen pubers massaal naar de lokale supermarkt en daar kopen ze echt geen appel, maar eerder chips en energiedranken. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan om nee te zeggen tegen die groepsdruk.
Kijk samen met je kind wat zijn zwakke momenten zijn en hoe hij deze situaties kan omzeilen of verbeteren. Hieronder staan een aantal strategieën die je kind kan inzetten als de verleiding te groot wordt (uit www.hoepakjijdataan.nl)
- Ga verleidingen uit de weg.
- Zorg dat je niet oog in oog komt met snacks. Ga niet de supermarkt in als je vrienden wat te eten gaan kopen en jij geen honger hebt. Kies een andere route van school naar huis zodat je niet langs die fastfoodketen komt en loop niet die schoolgang in waar de snoepautomaat staat als je er niks te zoeken hebt.
- Maak verleidingen kleiner.
- Als je een hele verpakking chips naast je hebt liggen, eet je er geheid meer van dan je van plan was. Pak daarom alleen wat je echt op wilt eten en doe dat in een schaaltje. De rest stop je weer terug in de kast.
- Zoek afleiding
- Je hebt zo’n zin om iets te eten, maar pas over een uur is het avondeten klaar. Ga dan actief iets anders doen, zodat je er niet meer aan denkt. Bel of app iemand, doe een spelletje of klusje. Vaak is de zin om te snoepen dan wel weer gezakt.
- Zeg nee
- Het kost wat wilskracht, maar zeg gewoon nee tegen jezelf (en anderen) op het moment dat je eten krijgt aangeboden of binnen handbereik staat. Nadeel is dat wilskracht ook ‘op’ raakt, dus dit gaat meestal maar een tijdje goed. Als je moe bent, dan is dit lastig.
- Stel regels op
- Wat is een moment waarop je vaak te veel snoept? Maak een regel die je op dat moment kan toepassen. Zorg dat er een actie in zit, dus niet: ik ga geen chocolade meer eten, maar ‘als ik bij het computeren zin heb in chocolade, dan eet ik fruit’.
- Stilstaan bij doelen
- Als je weer eens zin hebt in iets lekkers, geef jezelf dan even twee minuten om na te denken over je doel. Waarom wilde je ook weer minder snoepen? Hoe voel je je als je toch iets lekkers eet? En wat zijn de gevolgen als je telkens te veel blijft snoepen?
Stimuleer je kind om elke dag één tot anderhalf uur te bewegen, neem vaker de fiets of loop samen naar school. Je kind kan lid worden van een sportclub, maar als gezin kan je ook sportieve activiteiten ondernemen, zoals naar het zwembad gaan of een fietstocht maken.
Geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen leren veel meer van wat je doet, dan van wat je zegt. Als je zelf ongezond leeft, maar wel denkt dat je kind dat wel zou moeten doen, kan het erg moeilijk zijn hem te overtuigen van de voordelen van gezond eten. Het kan zijn dat je kind ziet hoe je ’s avonds uitgezakt voor de tv een zak chips weg eet. Het kan zijn dat je kind deze reactie oppikt en onbewust overneemt.